ERUSAM ERUSAM

Erusam’ın 2020-2021 eğitim öğretim döneminde başlattığı “Strateji Konuşmaları” çerçevesinde 22 Nisan 2021 Perşembe günü Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÖZTÜRK’ün sunumuyla “Doğu-Batı Rekabetinde Ukrayna ve Uluslararası Kriz” başlıklı konferans gerçekleştirilmiştir.

ERUSAM Müdür Yardımcısı Arş. Gör. Dr. Tekin Aycan TAŞCI’nın yönetiminde gerçekleştirilen konferansa Erciyes Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Kasım ÖZGEN de teşrif etti. Konferansın açılış konuşması Merkez müdürü Prof. Dr. Muharrem AKOĞLU tarafından yapıldı. AKOĞLU konuşmasında Türkiye’nin Karadeniz komşusu Ukrayna’da ortaya çıkan diplomatik ve askeri krizi Ukrayna, Rusya ve bölge dışından krize müdahil olan ABD ile Batı’nın yaklaşımlarına, krizin Türkiye’yi etkileyen jeopolitik ve jeostratejik yanlarına değindi.

Konferans sunumuna İsviçre ve Suriye örnekleri ile ülkelerin coğrafi ve jeopolitik konumlarının onlara olumlu olumsuz etkilerinden bahsederek başlayan Mustafa ÖZTÜRK, konferans başlığındaki Batı’nın Avrupa kıtası ile birlikte İngiltere, ABD ve NATO’yu; Doğu’nun ise Avrasya’nın en güçlü aktörü olan Rusya Federasyonu’nu kastettiğini, “rekabet” ifadesinin ise Ukrayna üzerinde onun iç ve dış dinamiklerini etkisi altına alacak şekilde cereyan eden Batı ile Doğu arasındaki çekişmeye işaret ettiğini açıkladı. ÖZTÜRK, ardından konuya giriş maiyetinde Ukrayna krizinin tarihi arka planını anlattı. 

Ruslar ile Ukraynalılar arasındaki problemlerin ekonomik ve sosyal sıkıntıların yaşandığı, savaşların olduğu ya da devrim ve sistem değişiklikleri gibi dönüşümlerin olduğu problemli dönemlerde ortaya çıktığını belirten ÖZTÜRK, bu çerçevede Sovyet Rusya tarafından 1954’te Kırım’ın Ukrayna’ya hediye edilişi ve 1991’de ise Sovyetler Birliği’nin dağılışı sonrası ortaya çıkan çatışma alanlarından bahsederek konuyu günümüzde Rusya- Ukrayna arasındaki soruna bağladı.

ÖZTÜRK, sunumunun devamında; 2000’li yıllarda Avrasya, Ortadoğu ve Afrika’nın kuzeyinde mevcut iktidarların karşılaştığı olaylar ışığında Ukrayna’nın batısı ile doğusu arasındaki ideolojik rekabet, renkli devrim, Meydan hareketi ve Proşenko’nun iktidardan uzaklaştırılışı, bu olayların Kırım ve Donbas bölgesine etkileri, Rusya’nın bu bölgelere askeri müdahaleleri, Batı’nın yanlış politikaları, Ukrayna’daki olayların Suriye ve Gürcistan ile kıyaslanması, Rusya’nın 2008’den bu yana gerçekleştirdiği sınır dışı askeri operasyonlardaki asıl dayanağının ne olduğu ve bu çerçevede de Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunmasına dair öngörüler ile NATO-Ukrayna ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Konferans, ÖZTÜRK’ün dinleyici sorularını cevaplaması ve ardından AKOĞLU’nun kapanış konuşması ile sona erdi. 

Konferansın videosuna aşağıda paylaşılan ERUSAM Youtube hesabına ait linkten ulaşabilirsiniz: 

 

ERUSAM Youtube: Doğu-Batı Rekabetinde Ukrayna ve Uluslararası Kriz/Dr. Öğr. Ü. Mustafa ÖZTÜRK (Akdeniz Üniversitesi) 

 

Tarih: 22.04.2021

Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Dekanı Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, ERUSAM ziyaretinde bulunmuştur.  >>>Devamı
 Üniversitemiz Stratejik Araştırmalar ve Uygulamalar Merkezi (ERUSAM) tarafından düzenlenen &ldquo>>>Devamı