ERUSAM ERUSAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabı üzerinden Barış Pınarı Harekatı'nın başladığını açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: 
 
"Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir."
 
"Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz"
 
"Barış Pınarı Harekatı ile, ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız Güvenli Bölge sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız."
 
"Kahraman Mehmetçiklerimize muvaffakiyetler diliyorum"
 
"Barış Pınarı Harekatı'nda görev alan kahraman Mehmetçiklerimizin her birini alınlarından öpüyor, kendilerine ve bu harekatta Türkiye'yle birlikte olan tüm yerel destek unusurlarına muvaffakiyetler diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun."
 
Bir açıklama da Milli Savınma Bakanlığından geldi.
 
Bakanlığın açıklamasında, "Hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, sınırlarımızın güneyinde bir terör koridoru oluşturulmasını engellemek, DEAŞ ve PKK/KCK/PYD-YPG başta olmak üzere milli güvenliğimize tehdit oluşturan terör örgütleri ve teröristleri etkisiz hale getirmek, yerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine ve topraklarına dönüşleri için uygun şartları sağlamak maksadıyla Barış Pınarı Harekatı saat 16.00’da uygulanmaya başlamıştır.
 
Harekat meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı Harekatı’nda olduğu gibi, harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta, sivil/masum kişilerin ve harekât bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri ile bölgede bulunması muhtemel dost ve müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir." denildi.
 
Türk jetleri terör unsurlarını hedef alıyor
 
Öte yandan Türk jetleri Suriye'deki terör unsurlarını hedef almaya başladı. 
 
Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nde hareketlilik gözleniyor. Bazı Türk savaş uçakları üsten kalkış yaparken bazıları üsse iniş yapıyor, bazı uçaklar ise pistte hazır bekletiliyor. Üsse zaman zaman askeri kargo uçakları da iniyor. 
 
Terör hedefleri ateş altında
 
Harekat kapsamında Tel Abyad'daki terör hedefleri, obüs atışlarıyla ateş altına alınıyor.
Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Resulayn'ın bazı bölgelerinden dumanların yükseldiği gözlendi.
 
Ceylanpınar Belediyesi de yaptığı uyarılarla vatandaşların evlerine girmesini istedi.
 
Türk savaş uçakları YPG/PKK hedeflerini imha etti
 
Türk savaş uçakları, Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Fırat Nehri'nin doğusunda yer alan ve yaklaşık 30 kilometre derinlikteki terör örgütü YPG/PKK hedeflerini imha etti.
 
Savaş uçakları, Fırat nehrinin doğusunda, terör örgütü YPG/PKK’nın işgalindeki bölgede yaklaşık 30 kilometre derinliğe kadar indi.
 
Ayn İsa ilçesi çevresindeki Rami Hava Üssü ve cephaneliği ile Aluk, Mustel, Esadiye, Fender ve Huşan köylerindeki terör örgütü hedefleri, savaş uçaklarınca bombalandı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan harekat emrini böyle verdi
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan bilgi alarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nın başlatılması emrini verdiği anların fotoğrafları ve görüntüsü paylaşıldı.
 
Görüntülerde Erdoğan, Bakan Akar'a teşekkür ederek, kuvvet komutanlarına ve tüm orduya şahsı ve milleti adına terörle mücadelede bu operasyonda Allah'tan muvaffakiyetler diledi.
 
Erdoğan, şöyle devam etti:
 
"Barış Pınarı Harekatı'nda görev alan kahraman Mehmetçiklerimize muvaffakiyetler diliyor, her birini alınlarından öpüyorum. İnanıyorum ki Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Suriye Milli Ordusu ile birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK, YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı büyük bir başarı elde edecektir. Onlarla gurur duyuyoruz. Amacımız belli, açık ve net; terör koridorunu yerle bir edeceğiz. Barış koridoru inşa edeceğiz inşallah. Bu bizim bir güvenli bölge hedefimizdir. Bunlar tamamıyla Suriye halkına ve Türkiye'deki Suriyeli mülteci kardeşlerimizin tekrar evlerine, topraklarına dönmelerine yönelik bir adımdır. Bölgeye barış ve huzuru getirmeye hedeflenmiş, kilitlenmiş durumdayız."
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm kuvvet komutanlarıyla birlikte terör koridorunu yerle bir edeceklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
 
"Bu bizim azmimiz, kararlılığımızdır. Asla bizim Suriye'de sivillere yönelik bir mücadelemiz, onlara yönelik atacağımız bir adım söz konusu değildir. Hedefimiz barış koridorunu inşa etmektir. Bölgeye barış ve huzuru getirmektir. Allah yar ve yardımcınız olsun diyorum ve bu noktada Allah'ın yardımının yakın olduğuna inanıyorum ve bununla birlikte tüm Mehmetçiklerimizi gözlerinden öpüyor, Allah'tan muvaffakiyetler diliyorum."
 
Bakan Akar da moral ve motivasyonlarının son derece güçlü olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları üzerine masum insanlara zarar vermemek, çevreye, tarihi ve turistik, dini yapılara herhangi bir zarar, ziyan gelmemesi için gerek planlama aşamasında hedeflerin seçiminde gerekse icra sırasında pilotların, topların ve personelin atışları sırasında her türlü tedbiri aldıklarını ve almaya devam edeceklerini vurguladı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a saygı ve şükranlarını ileten Akar, kendilerine verilen vazifeyi hakkıyla yerine getireceklerini söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan parti liderleri ve TBMM Başkanı Şentop'u bilgilendirdi
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, harekatla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i telefonla arayarak bilgi verdi. Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u da bilgilendirdi. 
 
BMGK ülkelerinin büyükelçileri harekat hakkında bilgilendiriliyor
 
Harekatla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan da açıklama geldi.
 
Çavuşoğlu, "Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı ve BMGK'nın terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir. BM Güvenlik Konseyi üyeleri Barış Pınarı Harekatıyla ilgili olarak bilgilendirilmek amacıyla Bakanlığımıza çağrılmaktadır." dedi. 
 
30 kilometrelik derinliğe kadar terörist temizliği yapılacak
 
Türkiye'nin hedefi Fırat'ın doğu kıyısından başlayarak Irak'a kadar uzanan 460 kilometrelik sınır hattında 30 kilometrelik derinlik. Yani yaklaşık 14 bin kilometrekarelik bir alan teröristlerden temizlenmiş olacak.
 
Operasyonla teröristlerin bölgeden temizlenmesi ve güvenli bölgenin kurulması hedefleniyor.
 
Peki bölge teröristlerden temizlenince sığınmacılar Suriye'ye nasıl geri dönecek, nasıl iskan edilecek?
 
Suriye'nin kuzeyinde sığınmacılar için 10 bölge ve 140 köy kurulacak
 
Plana göre Suriye'nin kuzeyinde Ayn El Arap olarak bilenen Kobani'den Derik'e kadar olan bölgeye 1 milyon kişi yerleştirilecek. Burada öncelikle 10 bölge ve 140 köy kurulacak. Köy merkezleri ile 20 köyü kapsayacak. Bölgelerde 30'ar bin, köylerde ise 5'er bin kişi iskan edilecek.
 
Ayn El Arab'dan Akçakale'nin karşısındaki Tel Abyad'a kadar olan bölgede 1 bölge, 7 köy kurulacak. Burada 65 bin kişi yaşayacak.
 
Tel Abyad ile Rasulayn arasında 3 bölge ve 63 köy oluşturularak 405 bin kişi yerleştirilecek.
 
Rasulayn'dan Derik'e kadar ise 6 bölge, 70 köy kurulacak ve 530 bin kişinin iskanı sağlanacak.
 
Ankara, Güvenli Bölge'nin maliyetinin fondan karşılanmasını öneriyor
 
Plan için ihtiyaç duyulan arazi 9 bin 260 hektar. Mevcut arazi ise 16 bin 191 hektar. Türkiye, söz konusu bölgeye yapılacak yatırımın uluslararası fondan karşılanmasını istiyor.
 
"Terör örgütlerinin tehditlerini kabul etmemiz mümkün değil"
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin güvenli bölge planına ilişkin şunları kaydetmişti;
 
Terör örgütlerinin ülkemize yönelik tehditlerini daha fazla kabullenmemiz mümkün değil.
 
Niyetimiz ilk etapta 30 kilometre derinliğinde ve 480 kilometre uzunluğunda bir barış koridoru tesis ederek uluslararası toplumun burada iki milyon Suriyelinin iskanını sağlamaktır.
 
Bu bölgenin derinliğini Deyrizor Rakka hattına indirebilirsek ülkemizden Avrupa'dan ve tüm dünyanın diğer bölgelerinden kendi topraklarına geri dönecek Suriyeli sayısını 3 milyona kadar çıkartabiliriz.
 
Bu güvenli bölgede mültecileri çadır kentlerden çıkarıp konteyner kentlerden çıkarıp buraya yerleştirebiliriz.
 

Tarih: 09.10.2019

Lübnan'da başkent Beyrut ve diğer kentlerde, ekonomik krizin her geçen gün derinleşmesi ve doların karaborsadaki yükselişi ned>>>Devamı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'i kabul etti. Erdoğan ve Pence başkanlığındaki görüşmeler toplam 4 sa>>>Devamı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabı üzerinden Barış Pınarı Harekatı'nın başladığını açıkladı. 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 105. Dönem Kaymakamlık Kursu programına hitabında, Türk dünyası için kurulan>>>Devamı